Czym się kierować przy wyborze stołoów do restauracji

0
1644
Czym się kierować przy wyborze stołoów do restauracji

Wyposażenie restauracji stanowi ogromny procent całych wydatków, przynajmniej na etapie jej urządzania. Czy można jakoś ograniczyć te koszty i znaleźć jakieś inne rozwiązanie? Oczywiście, że tak!

Wybór kuchni głównym czynnikiem wystroju

Wszystko w zasadzie zależy od kuchni na jaką stawiamy w naszej ofercie. Stoły do restauracji nie będą konieczne w przypadku kuchni orientalnej, gdzie siedziska można zastąpić matami albo kocami. Oczywiście, niesie to za sobą pewne ograniczenia, ale z pewnością buduje klimat miejsca.

Jednakże, w przypadku kuchni tradycyjnej, śródziemnomorskiej albo nawet polskiej, takie rozwiązania mogą nie znaleźć uznania klientów. W tym przypadku wygoda jedzenia jest najważniejsza, więc o nią należy zadbać w pierwszej kolejności i najprawdopodobniej pozostać przy standardowym wyposażeniu.

Co zamiast stołów?

W niektórych przypadkach można pójść na kompromis i na przykład wydzielić strefy „bezstołowe”. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób pozbywamy się cennej powierzchni, więc warto przeanalizować co nam się bardziej opłaca.

W przypadku kawiarni albo cukierni, stoły do restauracji można zastąpić mniejszymi i zgrabniejszymi stoliczkami. W takich lokalach jest to świetne rozwiązanie, ponieważ wygoda klientów na tym nie cierpi (zamawiane są przecież zazwyczaj desery bądź napoje) a kawiarnia zyskuje dodatkową przestrzeń.

Otwarte restauracje

Wiele lokali udostępnia swoim użytkownikom także przestrzeń na zewnątrz w okresie letnim. Pozwala to przyciągnąć więcej klientów i tym samym podnieść swoje dochody. Jednak stoły na zewnątrz powinny różnić się od tych w lokalu.

Na zewnątrz panują zmienne warunki atmosferyczne, co może niekorzystnie odbić się na stanie stołów. Warto więc odpowiednio o nie zadbać przed i po sezonie, na przykład zaimpregnować.

Jeszcze przed właściwym wyposażeniem restauracji, warto się zastanowić jaki będzie jej główny nurt, ponieważ może to mocno wpłynąć na decyzję o zakupie konkretnego sprzętu i wyposażenia. W małych lokalach nie warto inwestować w duże stoły, ponieważ wizualnie pomniejszy to i tak ograniczoną powierzchnię. W dużych z kolei warto się zastanowić czy stoły do restauracji są na pewno konieczne, być może klimat lokalu lepiej oddadzą rozłożone na podłodze maty?

Stoły do restauracji dostępne są w ofercie demico.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here