Jak przyrządzić szpinak

0
176
Jak przyrządzić szpinak

Jak przyrządzić szpinak by wszystkim smakował? Zadajemy sobie to pytanie wiele razy. Niektórzy nie mogą na niego patrzeć przez złe wspomnienia z dzieciństwa, a co dopiero mówić o próbowaniu! Jak przekonać kogoś do tego smaku? Potrzeba sprawdzonego przepisu.

Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinakPo pierwsze na pewno nie należy nikogo zmuszać. Można jednak zachęcić. Udowodnić, że to co w dzieciństwie odpychało teraz może naprawdę smakować. A żeby tak było musi być dobrze przyrządzony. Pamiętajmy by zadbać o jakość składników. Jeśli ma to być coś smacznego to na pewno nie mrożonka. Owszem jest bardzo wygodna ale nie o to tu chodzi. Czasem możemy kupić nie liście ale to co z nich zostało. Bardzo rozdrobnione, pocięte na malutkie kawałeczki. To nie wygląda korzystnie. I może już na starcie przekreślić smak i wygląd potrawy. Jak przyrządzić szpinak to już dobrej jakości. Zwłaszcza jeśli mamy przekonać kogoś do niego. Najlepsze będą świeże liście. Myjemy pod bieżącą wodą i suszymy w specjalnej suszarce do sałaty lub na ręczniku papierowym.

Przygotowanie składników

W tym czasie możemy przygotować następujące składniki:

  • czosnek (świeży, w ostateczności granulowany)
  • gałka muszkatołowa (cała, ewentualnie mielona)
  • masło ( do smażenia)
  • sól
  • pieprz (lub chilli jeśli lubimy ostrzejsze smaki)
  • śmietana (np 18%)
  • jajko( opcjonalnie)

Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek, następnie liście szpinaku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy sól i pieprz (według uznania) oraz startą gałkę muszkatołową (ale nie za dużo!). Na sam koniec śmietanę z jajkiem jeśli ma to być danie np. na kolację.

Jakie dodatki zastosować?

Jak przyrządzić szpinak to z różnymi dodatkami aby podkręcić jego smak. Świetnie sprawdzą się tutaj pomidory suszone. Ale i bez nich będzie pyszny. Po zdjęciu patelni z palnika wykładamy na talerz lub porcjujemy. Warto podać do tego pieczywo posmarowane masłem. Doskonale się komponuje. Możemy też wykorzystać szpinak jako bazę do innych dań. Sprawdzi się jako sos do makaronu, nadzienie do bułeczek, baza do pizzy zamiast sosu pomidorowego. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here