Pasta jajeczna to znakomity propozycja na pyszną, prostą przekąskę dla całej rodziny. Świetnie nada się na proszone przyjęcia, jako zimna przystawka. Można też podać ją na spotkaniu z przyjaciółkami, każdej rodzinnej imprezie, oraz przygotować dla bliskich na popołudniową przekąskę. Można też z powodzeniem zastąpić pastą jajeczną ulubione smarowidło do pieczywa, jeśli akurat brakło nam go w domu. Lub podać dzieciom, jako dodatek do kanapek na drugie śniadanie. Na pewno będą zadowolone z takiego urozmaicenia. Jak zrobić pastę jajeczną, aby była aksamitna i aromatyczna?
Jak zrobić pastę jajeczną?
Pasta jajeczna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, zrobimy ją w kilka chwil. Potrzebne będą podstawowe składniki. Takie, które najczęściej zawsze mamy w lodówce na czarną godzinę. Pasta jajeczna to w zasadzie jajka, majonez i trochę przypraw. To oczywiście najprostsza wersja. Jajka smakują doskonale z wieloma dodatkami, więc można śmiało poeksperymentować z różnymi składnikami.
Na pastę jajeczną najlepiej wybrać dobre, świeże jajka od sprawdzonego dostawcy. Będą przecie głównym składnikiem przekąski, warto więc by były naprawdę smaczne i aromatyczne. Najbardziej pożądane są rzecz jasna jajka od kur z wolnego wybiegu. Takie mają bowiem wspaniały żółty kolor i odpowiednią konsystencję.
Zaczynamy od ugotowania jaj
Pastę jajeczną zaczynamy od ugotowania jaj. Wkładamy je do zimnej, dobrze osolonej wody i gotujemy ok. 8- 10 min. Następnie obieramy i opłukujemy, aby pozbyć się ewentualnych resztek skorupek. Jajka kroimy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Białka siekamy bardzo drobno, lun ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka zaś rozgniatamy na gładka masę.
Warto dodać majonez
Dodajemy do nich majonez, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Aby nieco złagodzić smak i przełamać mdły charakter majonezu, można dodać też kilka łyżek kwaśnej śmietany. Wszystko łączymy o dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita pasta. Na koniec można wzbogacić pastę o zielone dodatki typu: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra lub koperek. To już zależy od naszych upodobań.