Jak zrobić pastę jajeczną

0
1169
Jak zrobić pastę jajeczną

Pasta jajeczna to znakomity propozycja na pyszną, prostą przekąskę dla całej rodziny. Świetnie nada się na proszone przyjęcia, jako zimna przystawka. Można też podać ją na spotkaniu z przyjaciółkami, każdej rodzinnej imprezie, oraz przygotować dla bliskich na popołudniową przekąskę. Można też z powodzeniem zastąpić pastą jajeczną ulubione smarowidło do pieczywa, jeśli akurat brakło nam go w domu. Lub podać dzieciom, jako dodatek do kanapek na drugie śniadanie. Na pewno będą zadowolone z takiego urozmaicenia. Jak zrobić pastę jajeczną, aby była aksamitna i aromatyczna?

Jak zrobić pastę jajeczną?

Jak zrobić pastę jajecznąPasta jajeczna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, zrobimy ją w kilka chwil. Potrzebne będą podstawowe składniki. Takie, które najczęściej zawsze mamy w lodówce na czarną godzinę. Pasta jajeczna to w zasadzie jajka, majonez i trochę przypraw. To oczywiście najprostsza wersja. Jajka smakują doskonale z wieloma dodatkami, więc można śmiało poeksperymentować z różnymi składnikami.

Na pastę jajeczną najlepiej wybrać dobre, świeże jajka od sprawdzonego dostawcy. Będą przecie głównym składnikiem przekąski, warto więc by były naprawdę smaczne i aromatyczne. Najbardziej pożądane są rzecz jasna jajka od kur z wolnego wybiegu. Takie mają bowiem wspaniały żółty kolor i odpowiednią konsystencję.

Zaczynamy od ugotowania jaj

Pastę jajeczną zaczynamy od ugotowania jaj. Wkładamy je do zimnej, dobrze osolonej wody i gotujemy ok. 8- 10 min. Następnie obieramy i opłukujemy, aby pozbyć się ewentualnych resztek skorupek. Jajka kroimy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Białka siekamy bardzo drobno, lun ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka zaś rozgniatamy na gładka masę.

Warto dodać majonez

Dodajemy do nich majonez, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Aby nieco złagodzić smak i przełamać mdły charakter majonezu, można dodać też kilka łyżek kwaśnej śmietany. Wszystko łączymy o dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita pasta. Na koniec można wzbogacić pastę o zielone dodatki typu: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra lub koperek. To już zależy od naszych upodobań.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here