Żeliwne garnki to istotny element wyposażenia kuchni

0
1763
Garnki żeliwne

Jeżeli gotujemy jakąś potrawę, to nie ważne jest to, czy gotujemy dla całej rodziny, jak każdego dnia, czy też gotujemy na jakieś ważne wydarzenie, niezależnie od okazji, zawsze chcemy, żeby wszystko było po prostu idealne, a to dlatego, że chcemy być pewni, że nasze danie będzie dobrze upieczone, nie będzie suche, a będzie mięciutkie i przepyszne. Ważne są również nasze umiejętności kuchenne, ponieważ musimy umieć gotować i przyprawiać potraw, ale również naprawdę bardzo, ale to bardzo ważne jest to, w czym nasze danie będzie się piekło.

Garnki kuchenne z żeliwa

Naczynia kuchenne wykonane z żeliwa, to doskonała inwestycja w zdrowe gotowanie na długie lata. Wysoka jakość, solidność wykonania i trwałość , to ich główne zalety. Garnki żeliwne o grubych ściankach i dnie świetnie utrzymują temperaturę wewnątrz naczynia zarówno w trakcie przygotowywania dań, jak i po zestawieniu ze źródła ciepła. Potrawy przyrządzone w żeliwnych naczyniach nie wystygną więc tak szybko jak w innych. Naczynia pokryte warstwą emaliowaną okażą się ponadto niezwykle łatwe w utrzymaniu w czystości. Praktyczne właściwości żeliwa oraz zdrowotne właściwości emalii to połączenie idealne do codziennego użytkowania. Żeliwne garnki oferowane przez nasz sklep, to produkty najwyższej jakości, które będą inwestycją na długie lata. Solidne, trwałe i wytrzymałe, dostępne w pięknych wzorach i kolorach, będzie można dopasować do każdej kuchni. Nowoczesne i tradycyjne naczynia przypadną do gustu miłośnikom klasycznych oraz designerskich rozwiązań. Garnek żeliwny służył będzie każdej pani domu przy wielu czynnościach kuchennych. Będzie można w nim dusić, smażyć, zapiekać, gotować wszelkie potrawy, którymi cieszyć się będzie cała rodzina.

Garnki żeliwne – funkcjonalność

Garnki żeliwne znane są ze swojej funkcjonalności, gdyż służą do przygotowywania różnych potraw. Dlatego w takim naczyniu możemy nie tylko gotować, ale również smażyć, prażyć, dusić czy nawet piec w piekarniku. Tego typu sprzęt będzie idealny przede wszystkim do przyrządzania dań wymagających długiego i powolnego gotowania. Przykładem tutaj może być bigos lub gulasz. Garnki tego typu świetnie posłużą w przygotowywaniu wszelkiego rodzaju mięs, takich jak drób, wołowina czy schab. Dzięki długiemu pieczeniu potrawy mamy pewność, że mięso jest równomiernie przypieczone i nie będzie surowe w środku. Używanie tego produktu w piekarniku jest bardzo proste i przyjemne. Nie musimy się obawiać, że resztki dania przypieką się do dna i ścianek naczynia.

żeliwne garnki warte są uwagi

Garnki żeliwne – ważne są uchwyty!

Przed zakupem garnka żeliwnego warto zwrócić uwagę na jakość wykonania uchwytów w danym modelu. Mogą być żeliwne, przez co istnieje ryzyko, że w trakcie gotowania będą się nagrzewać. W ten sposób może dojść do poparzenia, a samo przestawianie takiego sprzętu może się okazać dość problematyczne. Dobrą alternatywą są drewniane uchwyty, które nie nagrzewają się w trakcie przyrządzania potraw. Taki garnek jest więc łatwy i bezpieczny w użytkowaniu. Z drugiej strony, należy pamiętać, że w przeciwieństwie do naczyń z żeliwnymi uszkami, tych z posiadającymi drewniane rączki nie należy stosować w piekarniku.

Garnki żeliwne – design

Garnki żeliwne występują w wielu wariantach kolorystycznych. Producenci, starając się nadążyć za modą, oferują naczynia w ciekawych, pastelowych barwach. Dostępne są również modele surowe, bez większych dekoracji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here