Wybierz odpowiednią patelnię

0
1169
patelnia
fot. pixabay.com

Patelnia to podstawowy element wyposażenia kuchni. Do wyboru naczynie głębokie, uniwersalne lub do pieczenia. Oprócz przeznaczenia, określone modele mają inne materiały produkcyjne. Jak dobrać patelnię, by służyła nam przez długie lata?

Zobacz też: https://zakupowyporadnik.pl/jaka-wybrac-patelnie/

Kupno patelni

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez patelni. Jednak wybór konkretnego modelu nie jest łatwy. Te garnki różnią się nie tylko zastosowaniem, ale także materiałami. To właśnie materiał decyduje o jakości i trwałości donicy, dlatego powinien odgrywać najważniejszą rolę przy zakupie konkretnego modelu.

Do wyboru patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne, miedziane lub tytanowe. Patelnie aluminiowe są najtańsze, ale najmniej trwałe. Nagrzewają się szybko i są stosunkowo lekkie, dzięki czemu mają znacznie mniej zalet niż patelnie żeliwne lub tytanowe.

Co wziąć pod uwagę?

Równie ważnym kryterium przy wyborze patelni jest powłoka na jej wnętrzu. Określa szybkość pieczenia lub odporność na uszkodzenia. Na rynku można znaleźć patelnie z powłokami ceramicznymi, tytanowymi, teflonowymi i kamienistymi.

Najbardziej popularne są patelnie pokryte teflonem. Niestety są bardzo wrażliwe na kontakt z metalem, przez co łatwo je zarysować. Patelnie z powłoką ceramiczną stają się coraz bardziej popularne. Ich atutem jest odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się modele z powłoką tytanową i żeliwne bez powłoki. Są bardzo odporne na zarysowania, odkształcenia i oparzenia. Jedynym minusem jest cena. Kupno patelni z powłoką tytanową lub żeliwną jest znacznie droższe niż patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową. Warto jednak zainwestować w modele dobrych marek, na przykład w De Buyer.

Przeczytaj też: http://www.curio.pl/garnki-najlepiej-kupic/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here