Antyzbrylacze – co warto wiedzieć na temat dodatków do żywności?

0
3514
Antyzbrylacze – co warto wiedzieć na temat dodatków do żywności?

Świadomość konsumencka rośnie z każdym dniem. Dlatego warto wiedzieć, jakie dodatki do żywności są stosowane we współczesnym przemyśle. Poniżej zajmiemy się takimi surowcami jak antyzbrylacze i konserwanty.

Do czego służą konserwanty?

Te środki chemiczne są wykorzystywane w produkcji żywości, by wydłużyć przydatność do spożycia. Poza tym, konserwanty zapobiegają także rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów. Na etykietach są one oznaczone symbolami z zakresu E200 – E299. Konserwanty muszą spełniać szereg kryteriów, by mogły być dopuszczone do użytku. Przede wszystkim muszą być niezawodne i skutecznie hamować rozwój drobnoustrojów. Najlepiej jest korzystać z naturalnych konserwantów. Mamy tu na myśli chociażby sól kuchenną, cukier, czy ocet. Wśród konserwantów chemicznych znajdziemy także przeciwutleniacze, witaminy, barwniki oraz antybiotyki. Lista tych dodatków jest długa, dlatego producenci mogą dostosować je do swoich produktów.

Antyzbrylacze – czym są?

Innym dodatkiem do żywności są antyzbrylacze. Na etykietach znajdziemy je pod symbolem E536. Dodatek ten jest bezpieczny dla naszego organizmu. Szkodliwa może się natomiast okazać interakcja z kwasami. Wówczas wytwarza się niebezpieczny cyjanowodór, który wywołuje bóle brzucha, głowy, czy obniża przemianę materii. Antyzbrylacze są stosowane jako dodatek do soli. Pochłaniają bowiem wilgoć, dzięki czemu zapobiegają zbrylaniu się kryształków. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo/. Antyzbrylacze znajdziemy również w innych produktach spożywczych. Dodaje się ją do chociażby do mąki. Poza tym, antyzbrylacze są wykorzystywane w nawozach. Dzięki nim są one chronione przed czynnikami zewnętrznymi. Środki te wykorzystuje się również do produkcji kleju. Dzięki temu produkt ten nie zasycha zbyt szybko i można z niego korzystać przez dłuższy czas. Podsumowując, dodatki do żywności pełnią bardzo ważną rolę w procesie produkcji. Istotne jest odpowiednie ich wykorzystywanie. Dlatego warto sprawdzać etykiety, by nie dostarczać organizmowi szkodliwych substancji.

[Głosów:8    Średnia:2.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here